Min opplevelse (Martine Rødland Egeland)
add meg facebook twitter instagram

58

Min opplevelse

For noen uker siden leste jeg et innlegg som fine Hedda hadde skrevet (innlegget kan dere finne her). Dette åpnet øynene mine. Jeg hadde jo en periode tidligere for noen år siden der jeg skrev en del innlegg som var rettet til en spesiell situasjon som aldri har blitt nevnt på bloggen før. For noen måneder siden la jeg ut en liten tekst jeg skrev rundt denne tiden, i slutten av det innlegget skrev jeg at jeg kanskje var klar for å fortelle alt bak det hele. Nå føler jeg egentlig at det er på tide, for min egen del. Jeg er egentlig ganske redd for å bringe dette opp i lyset igjen, men jeg vet at jeg er en tusen ganger sterkere person den dag i dag, enn det jeg var på den tiden. Så dette er og en liten takk til alle som var med på å gjøre meg til den sterke personen jeg er i dag!

At et såpass uskyldig bilde som det aldri var noen mening med, skulle ødelegge så mye for meg på den tiden, hadde jeg aldri trodd. Jeg hadde vel nettopp blitt 14 år og mange kjenner seg vel igjen når jeg skriver at jeg var en veldig usikker person på denne tiden. I denne alderen er det vel heller ingen hemmelighet at jenter er (som Hedda og skrev)- direkte onde mot hverandre. Jeg tok et veldig lite drøyt bilde av meg selv i undertøy i speilet. Bildet lå på mobilen en gang jeg var ute med to jenter som på den tiden gikk under kategorien ''venninner''. Bilder som dette blir vel ikke sett på som spesielt farlig den dag i dag, folk legger jo ut bilder av seg selv i undertøy daglig. Men på den tiden var det ikke bare bare at hele byen plutselig fikk se noe som egentlig bare var ment for mine egne øyne. Før jeg visste ordet av det hadde hele byen bildet på mobilen sin. I en såpass liten by som Flekkefjord, ble ting som dette veldig store i forhold. På denne tiden visste jeg ikke hvordan det hadde kommet ut, og ante ikke hvem som kunne ha gjort det. Nå vet jeg veldig godt hvem som gjorde det, men jeg ser ingen hensikt i å ta det opp med dem nå. Selv om fristelsen har vært veldig stor mange ganger. Jo fordi de fikk meg til å føle meg så liten å patetisk som over hodet mulig.

Dette gikk veldig inn på meg på den tiden, og jeg fikk det utrolig vanskelig med meg selv. Selv om jeg aldri fikk noen direkte kommentarer om bildet (hvordan jeg så ut), så har jeg aldri følt meg så stygg og ekkel som på den tiden. Jeg gikk ikke ut av huset med mindre jeg følte jeg måtte, fordi jeg hele tiden følte at folk så på meg med ''avsky''. Hver gang jeg gikk forbi folk på gata, knakk jeg sammen innvendig, fordi jeg funderte på hva de tenkte når de så meg. Bare tanken på at folk hadde det bildet på mobilen sin, og at det var et samtaleemne, gjorde meg kvalm. Det tok en stund før jeg kom over det, og enda litt lengre tid før Flekkefjord kom over det. Jeg vil egentlig ikke legge meg flat som en svekling i dette innlegget, fordi det er noe jeg langt ifra er! Selv om dette var helt jævlig for en 14 åring å gå igjennom da, så er det en utrolig ''mestringsfølelse'' for en 17 åring å sitte igjen med nå. Nemlig fordi jeg har lært så mye om andre folk, og mest av alt- jeg har lært så utrolig mye om meg selv! Jeg hadde ikke vært den sterke personen som klarer å heve seg over så godt som alt som treffer en i fleisen i dag, hvis det ikke hadde vært for smellen jeg gikk på da. Hadde det vært opp til meg, så skulle jeg selvfølgelig ha sletta hele greia fra alles hjerner og med glede gjort alt om igjen- og aldri tatt det bildet. Som sagt så var det i bunn og grunn et veldig uskyldig bilde, så det er rart å tenke på i ettertid. Hvor jævlig det fikk meg til å føle meg, hvor mye det ødela og hvor utrolig lite korttenkt ikke bare jeg var på den tiden, men også de fleste rundt meg.

Skriver dette innlegget mest for min egen del, fordi jeg trenger å få det ut. Kanskje det hjelper noen andre, kanskje folk ser på dette som en filleting, men det viktigste her er at det hjelper meg. Jeg er ikke ute etter noen form for sympati eller lignende, fordi det har jeg fått nok av av folk rundt som trodde de forsto, mine fine venner som har prøvd å hjelpe. Takk! Uansett; ikke ta bilder av dere selv verken naken eller i undertøy på den måten. Det virker kanskje uskyldig da, men i de fleste tilfeller så går man på en smell. Til dere som har opplevd lignende; det er bare å heve seg over det og komme seg videre. Hvis ikke går du på smell nr to.


 • 27.01.2013 kl.23:26
  kjenner mange som har opplevd det, og jeg har opplevd det samme. man må være forsiktig med sånne ting :( jeg gjorde aldri samme feilen igjen for å si det sånn..
  27.01.2013 kl.23:27
  Mennesker kan være vonde mot hverandre, og du gjorde aldri noe galt, det skal du vite. Stå på videre, du har all grunn til å ha god selvtillit fordi du er en utrolig vakker jente!
  benedikte
  27.01.2013 kl.23:30
  kjempe bra innlegg! Glad du kom deg igjennom det på en så bra måte :) ser opp til deg
  27.01.2013 kl.23:30
  Jeg har fulgt bloggen din siden du startet, har derfor lest alt du har skrevet av dypere innlegg. Takk for at du valgte å dele historien bak alle innleggene! Du er så utrolig sterk, og en jente jeg virkelig ser opp til!!
  27.01.2013 kl.23:32
  Jeg har så jævlig med respekt for deg!
  27.01.2013 kl.23:33
  Stolt over deg jeg!!!!
  Navn
  27.01.2013 kl.23:35
  Vet ikke hva jeg skal si, bortsett fra at det er bra du kom deg gjennom det. Tenkte jeg fort skulle si noe om det. Her hvor jeg bor er det faktisk utrolig mange mennesket som sender bilder av seg selv på mobilen, og det ender alltid i at alle får se bildene. Og i helgen skjedde virkelig det verste tilfellet , en bekjent av meg sendte bilder av seg helt naken, og faktisk rett opp i skrittet til en gutt på snapchat, og i helgen la han de ut på Facebook i flere timer! Synes det et helt utrolig... Uff, er jo bekymret for henne nå. Kommer aldri til å sende bilder av meg selv hvertfall, det er sikkert. Og utrolig uheldig med deg, du sendte de jo ikke til noen engang....

  <3
  27.01.2013 kl.23:41
  Alt mennesker kan være så onde forstår jeg ikke. DU er en fantastisk jente.. virkelig!
  27.01.2013 kl.23:41
  Du er kjempe sterk og det er kjempe bra du har kommet over det nå! Bra skrevet :)
  27.01.2013 kl.23:42
  Kjenner følelsen. Skjedde ikke akkurat det samme med meg, men jeg ble sjenket full av noen eldre da jeg var 14. Våknet at halve bygda hadde bilde av meg på mobilen sin. De hadde tatt av meg skjørtet og sendt bilde av rumpa mi til halve verden. Det var flaut når det bildet kom tilbake til mamma noen måneder senere og jeg var den som fikk problemer. Folk er syke i hodet. Godt å få slikt ut, I know. Du er sterk <3
  27.01.2013 kl.23:43
  Bestevenninna mi blotta bryst på webcam til en hun aldri hadde møtt -som viste seg å være "bestevenninna" hennes! Alle sendt bildet rundt og det ble politisak og alt! Jeg har ikke opplevd det selv, men har vært nær noen det har skjedd med, så jeg kan på en måte sette meg litt inn i situasjonen din! Har faktisk lest bloggen din i 3 år nå snart, og har alltid digget deg. Om du skriver sint, glad - digger deg likevel! Men nå har jeg så sinnsykt stor respekt for seg, du aner ikke Martine! Du må bare stå på og håpe at både du og alle andre klarer å glemme det en vakker dag! Apropos vakker - du er den vakreste jeg noen gang har sett, og det mener jeg! Kommer tils å fortsette å lese bloggen din, håper du aldri slutter! Fortsett sånn Martine <3 klem fra meg
  27.01.2013 kl.23:45
  Stolt av deg :)
  27.01.2013 kl.23:47
  Du er sterk Martine! Digger deg <3
  27.01.2013 kl.23:51
  Du er så utrolig sterk, Martine! Setter utrolig pris på at du delte denne historien med oss som har lest flere dype innlegg, uten å vite opphavet. Det er helt forferdelig hvor onde noen mennesker faktisk kan være, jeg forstår det ikke. Jeg er veldig glad at du føler du har kommet så langt som du har, det betyr nok veldig masse for de fleste av oss blogglesere også! Kanskje mer enn du tror:) stå på!
  C
  27.01.2013 kl.23:54
  Du er og var utrolig sterk, Martine!

  Du er en nydelig jente, og et forbilde for meg!
  28.01.2013 kl.00:06
  Stolt av deg! Har respekt for deg, du er et godt forbilde <3
  28.01.2013 kl.00:29
  Du er sterk og jeg er stolt av deg! Lest bloggen din i over 2 år og du blir bare nydeligere og nydeligere for hver dag som går, Martine!
  Haldis
  28.01.2013 kl.06:22
  herreguud, så utrolig stygt av dem.. skjønner utrolig godt at det var en skikkelig dårlig opplevelse for deg, men kjempebra at du har komt deg videre og har fine venner. stå på <3
  28.01.2013 kl.06:54
  jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg har alltid opplevd deg som en fantastisk sterk og stolt person, noe du fortjener å være, og dette viser akkurat det. Det er ikke lett å gå igjennom noe slikt som 14åring, men at du idag kan skrive dette innlegget sier så mye. Du er helt fantastisk, nydelig og sterk! Har lest bloggen din nesten helt siden du startet, men dette er det beste innlegget jeg har lest. Er stolt over deg!
  28.01.2013 kl.08:27
  <3 du e god, vennen! Modig og sterkt av deg å skriva detta innlegget. Står stor respekt av det, og eg e veldig stolt av deg, Martine!!
  28.01.2013 kl.09:08
  <3
  28.01.2013 kl.10:32
  Flott at du skriver dette her, da føler man seg litt mindre alene om å gå på en slik smell... Det er vanvitting hvor opptatt man er av utseende når man er i den alderen, forfengelig osv, og jeg er sikker på at å ta bilder av seg selv litt for lite kledd er noe som de aller fleste har gjort eller hatt lyst til å gjøre. Likevel er det ikke mange som tør å snakke om det, og når noe skjer slik som det som har skjedd med deg (herregud hvem gjør sånt, legge ut lettkledde bilder av andre?!) så kjennes det bra at du faktisk kommer fram og sier det. Jeg håper at flere unge snakker ut om sånne ting, helt normale folk med feil og mangler men som likevel er helt fantastiske, fordi det trenger jenter i puberteten å høre mer om.. Fra andre enn helsesøster og de gamle damene i komfleiren. Jeg digger at du står opp for deg selv!
  28.01.2013 kl.12:28
  Så bra at du endelig får det ut. Jeg har selv hatt en lignende hendelse, bare at bildene ikke var så uskyldige, men det var ikke like mange som så de bildene. Det er utrolig flaut, men om man har gode venner som støtter en, så er det lettere å komme seg igjennom det. Du er sterk! :)
  28.01.2013 kl.13:35
  Uff,er veldig stolt over at du klarer å dele det på bloggen din,skal fortelle på bloggen min om hvordan livet mitt er.
  Helene
  28.01.2013 kl.15:33
  Fantastisk modig gjort og skrive dette. Tror det kommer til og hjelpe mange :-) Du er kjempekul og et godt forbilde Martine, og ingen kan gjøre noe med det. Enkelt og greit :-)
  Thea
  28.01.2013 kl.15:49
  Respekt! Utrolig flott at du tør å fortelle det <3
  Thea
  28.01.2013 kl.16:08
  Du er utrolig sterk! :)
  Ingvild
  28.01.2013 kl.16:12
  Fint at noen har opplevd det samme! Skjedd lignende ting med meg her jeg bor, mye av det rykter, og jeg følte det akkurat som du følte det! Dette er et lite sted der alt spres kjempe fort og ja.. Det var forferdelig, men som du sa: man sitter igjen med veldig mye "erfaring" etter en slik hendelse! Ble så glad når jeg så dette innlegget :)
  Maren
  28.01.2013 kl.18:31
  Respekt til det!
  28.01.2013 kl.18:40
  Flott innlegg! Kjempebra av deg å skrive det! <3
  Emilie
  28.01.2013 kl.19:18
  Du virker som en veldig sterk og bra person, Martine! Elsker bloggen din, og jeg har virkelig respekt for deg!!! :)
  28.01.2013 kl.19:19
  Jeg tror vel vi alle har gjort noe slikt, og da er det ekstra fælt at noen skal gjøre noe sånt. Bare tanken er jo grusom nok, det er ingen som ønsker at sånne bilder osv skal komme ut. Men på en annen side så har du blitt en sterkere person av det, virker det som.
  ALOHAAHAVA
  28.01.2013 kl.19:47
  Du er utrolig sterk, Martine. Gud som jeg beundrer deg. Er ikke hvilken som helst person som kunne klart å komme seg over det. Bare tanken på å oppleve noe sånt gjør at jeg blir direkte lei meg. All respekt til deg, virkelig. Du er et stort forbilde!
  Hanna enda
  28.01.2013 kl.20:23
  Ååh, respekt til deg! Du e utrolig sterk. Sjøl om heile hendelsen var utrolig meningslaus, og ingen fortjene å gå gjennom det som du gikk gjennom så har du heldigvis fått någe bra utav det!!
  Mittlivmaria
  28.01.2013 kl.20:26
  Utrolig bra skrevet!
  28.01.2013 kl.20:28
  Utrolig hvordan noe som startet så uskyldig kan bli dratt ut av proporsjoner. Du er sterk! :-)
  yourside.blogg.no
  28.01.2013 kl.20:52
  synes det er utrolig modig av deg og fortelle dette til leserne dine! du er en sterk person og så absolutt en inspirasjon:) selv om jeg ikke kjenner deg, sitter jeg med en stolthets følelse inni meg, over at du har kommet deg gjennom dette og står står på begge bena på andre siden:) fortsett sånn:)
  Marianne
  28.01.2013 kl.21:20
  Du er så sterk som deler dette. Du er mitt forbilde, og favorittbloggeren min! Takk for at du er fantastisk
  julie aamodt
  28.01.2013 kl.21:21
  Du er den fineste jenta! Det var jo ikke meningen at det skulle komme ut, du er sterk <3
  28.01.2013 kl.21:51
  ååh, du er en stooor inspirasjon for meg.

  og du er NYDELIG!
  Maren
  28.01.2013 kl.22:01
  Beundringsverdig at du har greid å legge det bak det!
  28.01.2013 kl.22:49
  Jeg aner ikke hva jeg skal si. Er så trist at verden må være sånn, og har vært sånn! Det er virkelig beundringsverdig at du har klart og legge dette bak deg. Viser bare hvilken sterk person du er, Martine. Stå på, uansett om jeg ikke kjenner deg, og er bare en ''tilfeldig bloggleser'', så er jeg lei meg på dine vegne nå, å er her for deg.. :-) <3
  29.01.2013 kl.01:39
  Ufattelig bra skrevet!

  Du er en vakker og ikke minst sterk person som tørr å fortelle dette til alle! Stå på!
  29.01.2013 kl.09:36
  <3
  Emma Flokketveit
  29.01.2013 kl.10:27
  Du e fantastisk!!
  29.01.2013 kl.10:44
  så utrolig bra at du skriver det ! nå får de yngre leserne dine se hvor godt forbilde du er også!

  fortid er fortid, og alle gjør noe dumt når de er 14, dessverre. Og det blir bare verre og verre for tiden syns jeg.
  29.01.2013 kl.14:30
  du er en sterk person!
  Trine
  29.01.2013 kl.14:54
  Respekt.
  29.01.2013 kl.15:00
  Utrolig bra skrevet, beundrer motet ditt! Du er sterk
  29.01.2013 kl.15:56
  Du er utrolig flink til å skrive. Du treffer meg rett i hjertet med det du skriver her. Dette er en opplevelse mange kan kjenne seg igjen i og det er et viktig tema. Jeg synes det er fint at du kan klare å skrive om det i ettertid. Det er sikkert mange som kanskje sliter med dette enda, og det at du kan være sterk for mange betyr så masse. Stå på. Jeg beundrer deg på mange måter.
  Anne
  29.01.2013 kl.18:50
  Jeg opplevde dette rundt sommerstid i fjor. Fy flate så grusom jeg følte meg. Folk sprer bildet ennå, men jeg driter i det. Jeg går første året vgs. og at det var SÅNN folk "ble kjent med meg" er ekkelt, men jeg går med hevet hodet - for folk kan virkelig være ekle iblant.
  29.01.2013 kl.20:44
  Det er så bra at du får det ut, og at det hjelper deg! Du er en sterk jente, Martine, og jeg vet at det ikke bare er jeg som ser vannvittig mye opp til deg. Du virker som en fantastisk jente, ta det med deg videre <3
  29.01.2013 kl.23:49
  Kjempebra skrevet. Du må vite det at du gjorde aldri feil. Det er naturlig og normalt å ha bilde av seg selv! Fatter ikke hvordan folk kan gjøre slik. Du er virkelig ett nydelig og et absolutt forbilde<3
  30.01.2013 kl.07:55
  Du er utrolig flink og sterk!
  31.01.2013 kl.21:17
  Du er nydelig! og sterk, takk for at du delte historien din!
  02.02.2013 kl.23:00
  Fantastisk sterkt av deg å dele noe sånt. Selv om jeg aldri har opplevd noe slik, kan jeg tenke meg hvor utrolig dritt det må ha vært. Btw, awesome blogg <3 stå på!
  11.02.2013 kl.01:04
  Vet du, jeg har aldri hørt noen ting om dette bildet:) (utrolig nok, jeg bodde jo faktisk i selveste Flekkefjord på den tiden....) Men for å si det sånn, jeg skjønner utrolig godt hvordan det er, heh. Men det beste er å gi faen i hva alle andre måtte tenke og mene, for ukjente menneskers meninger er fullstendig ubetydelige i den store sammenhengen. Ja- bildene mine var (og er) 100% frivillige og for andres øyne, MEN det var helt og holdet ment å være helt anonymt. Derfor suger det jævlig hardt at dette plutselig har blitt Flekkefjords største samtaleemne (ok, kanskje litt innbilsk, men det føles i hvert fall som det), selv om jeg kun har meg selv og min naivitet og takke.

  Følelsen av at andre ser på meg med avsky kjenner jeg meg veldig igjen i. Det er vondt at andre får vite noe så privat om deg, og det gjør deg utrolig sårbar. Men det er bare å heve seg over det og vise at man ikke bryr seg. For man kan rett og slett ikke bry seg, da går det ikke. Undertøysbilder og nakenbilder er ikke verdens undergang, når skal folk forstå det? jeez, det er jo så naturlig som det kan få blitt...

  Men ja, du er utrolig flott, og det er tøft av deg og skrive om dette. Respekt! Folk har nok glemt det for leenge siden, og det er jo de som satt og så på et stjålet undertøysbilde av ei 14 år gammel jente som er kvalme, ikke du som tok det for dine egne øyne. Folk kan være så innmari grusomme..

  Stå på fine Martine. Bloggen din er forresten sinnsykt bra!
  ada
  18.02.2013 kl.17:03
  du er fantastisk. Helt rått av deg å skrive dette innlegget. Lots of love!  Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta
  MARTINE RØDLAND EGELAND

  I N F O:
  Jeg er en 18 år gammel jente fra den lille sørlandsbyen Flekkefjord. Legger for det meste ut antrekk og tips, men blogger en del om hverdagen min generelt i tillegg! Tusen takk for alle kommentarene dere legger igjen, hvis det skulle være noe mer så er det bare å sende mail!

  K O N T A K T:
  egelandmartine@gmail.com

  A N N O N S E R:


  hits
  bilde